Sähkökitara aloittelijalleSähkökitara aloittelijalle
On tärkeää, että aloittava soittaja on itse tyytyväinen ensimmäiseen kitaraansa.

Jos aloittelija haluaa kokeilla sähkökitaran soittamista harrastuksenaan, yksi ratkaisu on kävellä markettiin tai lelukauppaan (niitä todella myydään noissakin paikoissa) ja ostaa sieltä halvin kitara-vahvistin -setti, jotta pääsee kokeilemaan, kiinnostaako soittaminen. Halvallakin kitaralla kokeilu tietysti onnistuu, mutta totuuden nimessä on sanottava, että sadan, kahden sadan euron hintaluokassa löytyy joukosta todella kehnoja esityksiä sähkökitaraksi. Näillä ”kitaroilla” kyllä häviää soittointo, jos sitä on joskus ollut.

Kuinka ostaa sähkökitara, jos ei ole riittävästi asiantuntemusta?

Asiantuntemusta on olemassa, jos ei lähipiirissä, niin ainakin soitinliikkeissä. Niistä ainakin useimmat osaavat suositella järkevää vaihtoehtoa noille markettikitaroille. Soitinliikeistä saattaa saada soittokelpoisen kitaran hyvällä onnella jopa kahdella, kolmella sadalla eurolla. Se päihittää nämä huonoimmat kitarat, joista melkein jää soittaessa tikkuja käsiin, mennen tullen.

Mihin tulisi kiinnitää huomiota ostettaessa sähkökitaraa?

Sähkökitaraa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin kolmeen asiaan:

  • Soitettavuus. Sähkökitarassa ehkä tärkein asia on sen soitettavuus. Sähkökitaran täytyy olla kevyt soittaa, ja varsinkin aloittelijan on helpompi opetella tekniikkaa kitaralla, jossa päähuomio ei mene sormien puristamiseen kaikin voimin.
  • Sähkökitaran on oltava riittävän laadukas jotta sen saa kunnolla vireeseen. Sähkökitaroissa asiat ovat menneet ehkä enemmän positiiviseen suuntaan kuin akustisissa kitaroissa ja siksi aivan todella huonoja sähkökitaroita tässä suhteessa on melko vähän. Monesti soitinliikkeet hienosäätävät kitaroiden ns. intonaation kuntoon, jotta vire olisi koko kaulan mitalla mahdollisimman hyvä.
  • Sähkökitarasta täytyy saada ulos sellainen soundimaailma jota kitaristi tavoittelee. Se ei tietenkään ole aina kovin hyvin mahdollista, mutta karkeat suuntaviivat kannattaa ottaa huomioon. Jos soittaja esimerkiksi tavoittelee soitossaan Fenderin Stratocasterin soundeja, on silloin aivan turha ostaa hänelle Gibson Les Paul kopiota.